Dům s vysokým štítem a statek budou bojovat o titul Památka roku

29. leden 2015

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska každoročně vyhlašuje soutěž Památka roku. O titul budou letos usilovat i dva objekty z Karlovarského kraje, a sice chebský Schirndingerův dům a statek Salajna. Pro vítěze jsou připraveny finanční odměny.

Soutěž má dvě kategorie. První je určena památkám, které prošly rekonstrukcí nepřesahující dva miliony korun. Druhá je věnována objektům, které byly obnoveny za více jak dva miliony korun.

O vítězích rozhoduje celostátní komise. Hodnotitelé posuzují nejenom kvalitu projektu, ale i samotnou realizaci obnovy památky. Výsledky budou známy v březnu.

Schirndingerův dům v Chebu je významnou stavbou, která si jako jedna z mála zachovala své pozdně středověké vzezření. Většina chebských měšťanských domů prošla složitým vývojem, kdy se na nich projevily úpravy z období baroka a zejména pak z 19. století. K opravě fasády, kdy byla domu navrácena původní černá barva, se město Cheb rozhodlo již v roce 2012. Práce byly ukončeny vloni.

Statek Salajna z roku 1802 sloužil jako zemědělská usedlost k chovu hospodářských zvířat. Po 2. světové válce, kdy byli odsunuti původní majitelé, začalo jeho chátrání. Kvůli havarijnímu stavu se dokonce ocitl na seznamu nejohroženějších památek v Karlovarském kraji. V roce 2004 usedlost koupili současní majitelé, kteří jí začali postupně obnovovat. V současné době je v objektu umístěna expozice historického zemědělského, domácího a řemeslného nářadí a náčiní.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio