Film natočený v Krušných horách sbírá jedno ocenění za druhým

24. květen 2015

Schmitke - absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera slaví úspěchy na domácích i zahraničních festivalech. Česko-německý snímek, který se natáčel v Krušných horách, získal již několik prestižních cen.

Příběh, jehož hrdinou je postarší německý inženýr větrných elektráren Julius Schmitke, se z velké části odehrává na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety.

Diváci se mohou těšit nejenom na záběry z Abertam, ale i z okolí Božího Daru či Přebuze.

Celovečerní snímek, který si svou světovou premiéru odbyl vloni na mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Busanu, má za sebou první ocenění. Na podzim minulého roku vyhrál cenu za nejlepší debut na festivalu východoevropského filmu v německém Cottbusu.

Čtěte také

Z letošního filmového festivalu Finále Plzeň 2015 si odnesl cenu studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film. Na festivalu v německém Schwerinu pak získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků a ocenění za nejlepší zvuk a hudbu.

Českému publiku se Schmitke představí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Samotná česká premiéra je naplánována na 13. srpna. Během léta pak proběhnou speciální venkovní projekce v místech, kde snímek vznikal.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio