Filmové hvězdy i fanoušci ve Varech pomáhali pohybem. Na rotopedech vyšlapali půl milionu na charitu

4. červenec 2015

Zásadu Pomáhej pohybem vzali návštěvníci festivalu i filmové hvězdy doslova a šlapáním na speciálních rotopedech vydělávali peníze na charitu. Díky nim poputuje Alianci žen s rakovinou prsu a Nadaci policistů a hasičů 500 tisíc korun.

Speciálně upravené rotopedy se nezastavily ani na chvíli. Největší zájem fotografů i veřejnosti poutalo šlapání předsedy správní rady Nadace ČEZ Daniela Beneše a prezidenta Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiřího Bartošky.

Na kola ale usedly i desítky festivalových hvězd, mezi nimi například Iva Pazderková, Simona Babčáková, Hana Vágnerová, Jitka Schneiderová, Karel Roden, Jiří Dvořák i kompletní skupina Lucie.

Nadaci policistů a hasičů přijeli podpořit pohybem ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident Tomáš Tuhý, rychlobruslařka Martina Sáblíková a cyklista Jiří Ježek.

„Je skvělé vidět, že lidé nejsou lhostejní k potřebným, protože zájem pomoci byl obrovský jak mezi veřejností, tak u festivalových hvězd,“ říká předseda správní rady Nadace ČEZ Daniel Beneš.

Celý letošní festival doprovází také mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem

Pomocí chytrého telefonu mohou lidé při běhání, jízdě na kole nebo na procházce sbírat body a připsat je jednomu z vybraných charitativních projektů, který pak Nadace ČEZ finančně podpoří.

U příležitosti filmového festivalu je nyní v aplikaci nasazeno mimořádně pět projektů karlovarských neziskovek a pět celostátních filmových projektů. Více informací a aktuální stav podpory je k dispozici na www.pomahejpohybem.cz

Aliance žen s rakovinou prsu, která získala téměř 260 tisíc korun, zastřešuje 45 sdružení onkologických pacientek, jimž poskytuje metodickou pomoc, koordinuje projekty a kampaně ve prospěch prevence a léčby nádorového onemocnění prsu a snaží se o zlepšení podmínek k léčení a rekonvalescenci žen s tímto vážným onemocněním.

„Vyšlapané peníze použijeme na financování našich aktivit, zejména na pokračování projektu Ostře sledovaná prsa podporujícího prevenci před zhoubným onemocněním prsu,“ sdělila Eva Knappová, ředitelka Alianci žen s rakovinou prsu.

Nadace policistů a hasičů, která si z Varů odváží více než 240 tisíc korun, pomáhá zlepšovat životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu povolání. Stará se také o bývalé policisty a hasiče těžce tělesně postižené následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby.

„Díky získaným penězům uhradíme výdaje spojené s léčebnými a rehabilitačními pobyty tělesně postižených policistů a hasičů, kteří se zranili, když chránili zdraví a majetek ostatních,“ sdělil ředitel nadace Vladimír Šutera.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio