Gymnazisté se opět utkali v Chebu. Dějepisnou soutěž vyhráli studenti z Brna

24. listopad 2014

Více než dvě stovky studentů gymnázií ze všech koutů republiky i ze sousedního Slovenska se sjely do Chebu na tradiční dějepisnou soutěž, kterou v aule ekonomické fakulty už potřiadvacáté pořádalo zdejší gymnázium.

Chebské klání se během let vypracovalo na suverénně největší studentskou dějepisnou soutěž v tuzemsku. V posledních letech se navíc může díky účasti slovenských gymnazistů pyšnit přídomkem mezinárodní. I přes tyto skutečnosti lze letošní ročník označit jako zcela výjimečný.

Samotné chebské soutěži totiž premiérově předcházela krajská kola, která proběhla napříč oběma republikami, od Karlových Varů po Košice. Důvod byl jednoduchý. Zájem o soutěž je rok od roku stále větší.

„Jasně je to vidět na tom, že do krajských kol se zapojili studenti 257 českých a slovenských gymnázií. Do Chebu postoupilo nejlepších 75 tříčlenných týmů, z toho 16 ze Slovenska,“ dodal hlavní organizátor a duchovní otec soutěže Miroslav Stulák.

Čtěte také

Chebské klání je už roky výjimečné z několika důvodů. Do jeho přípravy se zapojuje řada osobností, letos to byl mimo jiných přední český historik Jan Rychlík z Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nebo známý spisovatel a publicista Stanislav Motl.

Ojedinělé je i to, že podstatnou část zabezpečení celé soutěže zajišťují sami studenti chebského gymnázia, ať už v roli členů realizačního týmu, hostesek nebo zpracovatelů výsledků.

Letošní ročník soutěže byl tematicky zaměřen na období českých dějin od vzniku Československa do konce druhé republiky. Vítězem se nakonec stalo družstvo brněnského gymnázia. Druzí skončili studenti z Litoměřic a třetí z Pardubic. Reprezentanti pořádajícího chebského gymnázia obsadili 29. místo.

Dějepisná soutěž gymnázií v Chebu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio