Historická vysoká pec v Šindelové už je bez lešení

21. říjen 2016

Spolek pro zachování huti v Šindelové dokončil další etapu záchrany téměř zapomenutého historického areálu. Druhým rokem obnovuje technickou památku z počátku 19. století.

Z kamenné stavby se totiž stala ve druhé polovině 20. století nebezpečná ruina. Železárny v Šindelové přitom v době své největší slávy zaměstnávaly téměř 900 lidí.

Záchranné práce letos pokračovaly základní sanací zdiva a statickým zajištěním. Velkou část letošní sezóny proto kamenný objekt obklopovalo lešení. Dělníci kamenné zdivo vyspárovali a v koruně pece vyzdili chybějící část.

Pokračovaly také terénní práce v nejbližším okolí. Dobrovolníci a profesionální firmy terén čistili od náletových dřevin, stavební suti a zbytků zaniklých staveb. Velkou část nalezeného a zvětralého materiálu spolek uskladnil. Rád by ho použil při dalších úpravách. Podle vedoucího spolku Jiřího Hrůzy dojde například na pečlivé posbírání zbytků strusky, která je odpadem původní železářské výroby a dodnes je v terénu jasně patrná.

Vysoká pec v Šindelové ukončila provoz po roce 1945

Ještě před nedávnem patřila mezi nejvíce ohrožené technické památky na území Karlovarského kraje. I díky dotacím, příspěvku sponzorů, práci dobrovolníků a pomoci obce Šindelová už areálu nehrozí zkáza.

Spolek nadšenců navíc plánuje dostavbu chybějících částí areálu a jeho proměnu v turistické a kulturní středisko. V koruně historické pece má být vyhlídka. Na sousedním objektu zastřešení.

Jihozápadní část areálu by mohla dostat prosklení. Zajímavý architektonický celek bude připomínat někdejší rozmach průmyslové výroby v Krušných horách.

Za poslední rok nadšenci investovali do obnovy areálu milion korun. Na rekonstrukce a dostavbu chtějí získat 17 milionů. Po ukončení rekonstrukce chce spolek vysokou pec předat obci Šindelová, aby zajistila další provoz a údržbu.

autor: zdt
Spustit audio