Historické centrum Chebu o víkendu ovládl masopust. Tradici tady obnovili před 12 lety

6. únor 2016

Masopustní veselí v Chebu netrvá tři dny, jak bývá obvyklé. Program slavnosti tvoří sobotní procesí masek, které se tradičně scházejí u Západočeského divadla. Právě jeho herce najdete ukryté v humorných kostýmech.

Letos pochodovali ulicemi například smrtka, dobový lyžař, sněhulák i jeptiška. Za zvuku dechového orchestru je doprovázely mažoretky oděné do kostýmu Červené Karkulky. Další masky si připravili diváci. Zejména rodiny s dětmi.

Tradiční zastávkou procesí bylo náměstí Jiřího z Poděbrad. Před radnicí starosta Petr Navrátil a pracovníci městského infocentra rozdávali koblihy.

Starosta v dobovém kostýmu také oficiálně povolil průvodu procházku městem i následné upálení Masopusta na dlažbě před vchodem do muzea. Na tomto místě procesí ukončilo svou pouť.

Program pak pokračoval v areálu muzea masopustními hody a pohádkou pro děti. V pohádkovém kostýmu sledoval masopustní dění i někdejší starosta Jan Svoboda. Právě jeho tým novodobou tradici masopustních průvodů v Chebu před časem zakládal:

„Je to dnes trochu jiné než kdysi. Je tady více lidí a teplejší počasí. Kdybych měl ale něco zkritizovat, tak je to počet masek. Lidé se do programu nechtějí aktivně zapojovat a chodí se dívat takříkajíc v civilu. A to je škoda. Ovšem s tím jsme trochu bojovali už před lety,“ dodává bývalý starosta.

Tradici masopustních průvodů v Chebu obnovili před 12 lety. Akce patří mezi největší v Karlovarském kraji a v kalendáři regionálních akcí patří mezi nejprestižnější.

autor: zdt
Spustit audio