Historický Loket obsadila těžká technika. Uklízela bariéry sněhu a ledu

19. leden 2017

Loket patří mezi města, která letošní záplavu sněhu řeší bez kompromisů. Vedení radnice motoristy požádalo o přeparkování. Na uvolněné náměstí pak povolalo nakladače, pluhy a nákladní automobily. Hromady sněhu osádky vozidel odvezly na předem vytipovaná místa v okolí.

V cukrárně na loketském náměstí je i za třeskutého mrazu příjemně. Paní prodavačce a návštěvníkům se přes rozměrné okno nabízí obrázek prázdného náměstí, ze kterého od rána nakladače a nákladní auta odvážejí sníh.

Paní Táňa o úklidové akci samozřejmě ví. „Do práce jsem přišla pěšky, abych tady s autem nepřekážela. S prací technických služeb jsem spokojená,“ říká paní Táňa.

Hromady zmrzlého sněhu rychle mizí a zajímavý obrázek historického města zvědavě sledují paní Margita malým vnukem. „Je to krása, vidět staré náměstí bez zaparkovaných aut. A odvoz sněhu je zajímavý i pro vnuka. S úklidem sněhu si lidé poradili v minulosti. Proč by si neporadili dnes,“ tvrdí paní Margita.

Úklidové práce zajišťují posádky smykových nakladačů, traktorů s pluhy a nákladních automobilů. Jeden z malých a obratných nakladačů řídí i Lubomír Stehlík, šéf party, která se v letošním roce o zimní úklid historického Lokte stará.

Ne všude se umějí s množstvím sněhu popasovat

„Sníh odvážíme na předem určená místa. Nasadili jsme prakticky veškerou techniku. Úklidové práce jsme vysoutěžili za paušální cenu. Není to pro nás jednoduché, ale smlouva je smlouva. Tak ji plníme,“ dodává Stehlík.

Lubomír Stehlík je profesionál, který se samozřejmě rozhlíží i po okolních městech. Zdaleka ne všude se totiž městské technické služby dokážou se záplavou sněhu poprat. Pan Lubomír ale mezi kritiky svých kolegů rozhodně nepatří.

„Prostě je zima. Pár let zima nebyla, lidé si na to zvykli a pomalu by chtěli vyhřívané chodníky. Řekl bych, že to s úklidem sněhu není hrozné ani v ostatních městech. Všude se snaží. Někde je to lepší, někde horší. Záleží to i na penězích, uzavírá Lubomír Stehlík.

Z historického náměstí Lokte je nakonec odvezeno téměř 50 nákladních automobilů sněhu. Vyčištění centra města a okolních ulic trvalo takřka celý den.

autor: zdt
Spustit audio