Hornické památky se po zimě opět otevřou veřejnosti

26. duben 2017

Už příští týden, přesně 1. května, se návštěvníkům otevřou brány Dolu Jeroným v Čisté a Štoly číslo 1 v Jáchymově. Již nyní si však můžete prohlédnout stálou expozici Hornického muzea Krásno.

Národní kulturní památka Důl Jeroným v Čisté je ojedinělým svědkem hornických dovedností našich předků. Ačkoliv tento důl nebyl nikdy tak věhlasný jako jiné v okolí, na rozdíl od nich si zachoval svou původní podobu. V jeho centrální části se nacházejí impozantní komory z 16. století. Na řadě míst jsou rovněž patrné stopy po někdejším dobývání cínu.

Jednou s nejvýznamnějších památek upomínajících na bohatou hornickou minulost Jáchymova je pak Štola číslo 1, kterou vyrazili horníci v 50. letech. Štola dosahuje délky 230 metrů. Nechybí ani vstupní budova ve stylu dřevěných lágrových domů, ve které je umístěna malá expozice věnovaná politickým vězňům.

Hornické muzeum Krásno se rozkládá v prostorách bývalého cínového dolu Vilém, který byl v provozu až do 90. let minulého století. V současnosti je zde prezentována historie rudného i uhelného hornictví, mineralogie a geologie Slavkovského lesa. Navštívit lze ukázkovou štolu či si prohlédnout expozici důlní dopravy a výstavu báňského záchranářství. Od 6. května se navíc můžete projet důlním vláčkem.

Na prohlídku těchto unikátních hornických památek se budete moct vydat jakýkoliv den v týdnu, vždy od 10 do 16 hodin. Více informací naleznete na internetových stránkách Muzea Sokolov.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio