Inspekce uzavřela pekárnu ve Františkových Lázních. Ležely tam mrtvé myši

28. srpen 2014

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela výrobnu i prodejní prostory Lomanské pekárny ve Františkových Lázních. Při středeční kontrole tam inspektoři zjistili závažné porušení hygienických předpisů.

Ve skladu surovin našli značné množství exkrementů hlodavců a tělo dospělé myši ve stadiu rozkladu. To jasně dokazuje nepravidelný a zcela nedostatečný úklid a deratizaci v těchto prostorách. Kontrola dále zjistila výskyt živých moučních molů ve skladu s moukou.

Inspektoři navíc usoudili, že není vyloučená ani kontaminace surovin i potravin a nelze tak vyloučit riziko, že tyto potraviny budou nevhodné k lidské spotřebě.

Provozovnu proto nařídili neprodleně uzavřít a provést důkladnou deratizaci, sanitaci a odstranit veškeré poškozené potraviny a suroviny.

S provozovatelem zahájí Státní zemědělská a potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

V Lomanské pekárně ve Františkových Lázních panovaly naprosto otřesné hygienické podmínky
autor: Radim Jehlík
Spustit audio