Jateční ulice v Chebu bude mít hrubou žulovou dlažbu

27. únor 2017

Jateční ulice v Chebu změní podobu. Město při rekonstrukci ulice, která vede na historické náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, vymění asfalt a zámkovou dlažbu za žulové kostky. Musí totiž vyhovět požadavkům památkářům.

Rekonstrukce Jateční ulice začne 1. března a má trvat tři měsíce. Město v soutěži vybralo dodavatele za cenu 4,2 milionu korun.

„V rámci příprav se jednalo i o výběru kostek. Dělaly se i vzorky, aby místní viděli, jaké kostky tam budou. Přišla nám dokonce už i petice, podle níž místní nechtějí, aby tam byly kostky, a když už, tak alespoň broušené," uvedl Hojda.

Na silnici i chodníku budou žulové kostky obsypané štěrkem. Podle vedení města budou dlažební kostky hlučnější a asi méně pohodlné než asfalt, ale město musí najít kompromis mezi požadavky památkářů a místních obyvatel.

Postupně by dlažební kostky měly být v celé historické zóně města. Hlučnost by pak mělo snížit připravované snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině.

Podle starosty Petra Navrátila je Cheb městem, které se na jednu stranu chce prezentovat jako turistický cíl, ale zároveň musí zohlednit potřeby obyvatel v centru. „Cheb není takové turistické centrum, abychom město utáhli jen z turistů. Nejsme Karlovy Vary nebo Český Krumlov, které si mohou dovolit uzavřít část centra a nechat ho jen pro pěší," dodal Navrátil.

zdroj: ČTK
Spustit audio