Karlovarská dotační agentura přejde pod krajský úřad

23. srpen 2017

Agentura projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje do konce roku přejde pod krajský úřad. Příprava a správa projektů by tak podle současného vedení měla být více pod kontrolou. Dosud byla agentura příspěvkovou organizací kraje.

„Cílem zrušení agentury je především to, že budeme mít jasný přehled a dohled nad veřejnými zakázkami, které bude vyhlašovat, a budeme mít dohled nad veškerými projekty, které bude realizovat. Nebude pak žádná pochybnost o viníkovi, který způsobil případné sankce, které musí kraj ze svého rozpočtu hradit," uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Dosud některé projekty zpracovával přímo krajský úřad a některé agentura. Podle hejtmanky je tak dnes těžké dohledat, kdo může za mnohamilionové sankce, které kraj musí platit kvůli pochybení v projektech.

Podle ředitelky Krajského úřadu Karlovarského kraje Martiny Vránové měla agentura 13 zaměstnanců a účetní. Se stejným počtem lidí se počítá i po transformaci pod krajský úřad.

Nové vedení kraje také u zakázek, které pro kraj administrují externí firmy, bude vyžadovat závazek plné odpovědnosti za případné sankce, které by v budoucnu musel kraj kvůli chybám hradit.

zdroj: ČTK
Spustit audio