Karlovarská radnice zastavila kočárovou dopravu. Nemůže se dohodnout s Cechem fiakristů

4. květen 2017

Od 1. května nemohou jezdit v centru lázeňského města povozy tažené koňmi. Smlouvu na provozování kočárové dopravy totiž město opakovaně vypovědělo Cechu fiakristů a na podobě nové smlouvy se obě strany nedohodly. Kočárová doprava má v současné době zakázaný vjezd do lázeňské zóny.

Problémy s provozováním kočárové dopravy odstartovaly vnitřní potíže cechu. Původní předsedkyně Cechu fiakristů totiž v řádném termínu nezaplatila městu stanovené nájemné. Vedení radnice proto profesnímu spolku nejprve smlouvu vypovědělo. Posléze ale zastupitelé Radě doporučili, aby výpověď odvolali.

Mezi tím totiž Cech fiakristů provedl změny ve svém vedení a dlužnou částku uhradil. Rada města ale doporučení zastupitelů nerespektovala a většina radních se rozhodla na původní výpovědi trvat. Fiakristům nabídla smlouvu novou. Ta by ale platila pouze do podzimu.

Platnost původní smlouvy měla přitom vypršet až za tři roky. Zástupci Cechu fiakristů novou smlouvu nepodepsali a do lázeňské zóny teď nesmí.

Fiakristé považují postup města za nátlakovou akci

Radnice to odmítá s tím, že nechce podporovat nerovné podmínky k podnikání. Kvůli sporu uspořádal Cech fiakristů 1. května v centru města krátký protest. Hned poté se koňské povozy rozjely pracovat do lázeňské zóny. Čekaly na ně ale hlídky městské policie a z centra města je vykázaly. Incidentu přihlížely desítky turistů.

Obě strany teď jednají o dočasném vyřešení situace. V sobotu 5. května ale slavnostně začíná nová lázeňská sezóna. Poprvé po 25 letech hrozí, že bude program kvůli sporům bez jednoho ze symbolů lázeňského města - kočárové dopravy.

autor: zdt
Spustit audio