Karlovarské letiště odbavilo v loňském roce více cestujících

22. únor 2018

Letiště Karlovy Vary odbavilo v loňském roce celkem 20 034 cestujících, jejichž cesta začínala či končila v Karlových Varech. Oproti roku 2016 je to nárůst o necelá čtyři procenta. Počty odbavených pasažérů vzrostly poprvé od roku 2014, ovlivňoval je především úbytek cestujících z Ruska.

„Nejde zatím o závratný nárůst počtu odbavených cestujících, ale je to pozitivní trend. Loni se rozšířila nabídka letů z nových destinací, mám na mysli především charterové lety z Tel Avivu a Taškentu. Bohužel předčasně musely být ukončeny lety do Düsseldorfu, které se potýkaly s nezájmem ze strany cestujících," uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Společnost Travel Service přepravila na lince z a do Tel Avivu 2 594 cestujících, společnost Uzbekistan Airways z a do Taškentu 1 320 cestujících. Letiště bude i v letošním roce nabídku linek rozšiřovat.

Čtěte také

O víkendu na letišti poprvé přistálo letadlo společnosti Pobeda, která zavádí novou nízkonákladovou linku do Moskvy. Nízké ceny letenek by podle Hurajčíka mohly oslovit i ty cestující, kteří kromě lázeňské léčby letí do Karlovarského kraje za zážitky a památkami.

Na letišti loni naopak meziročně o 15,2 procenta ubylo takzvaných tranzitních cestujících, kteří při mezipřistání zůstávají na palubě letadla. Za rok 2017 jich bylo celkem 21 404. Z pohledu ekonomiky letiště je ale zásadní počet takzvaných terminálových cestujících, jejichž cesta v Karlových Varech začíná nebo končí. Platí letištní poplatky a nakupují v obchodech.

V Karlovarském kraji v roce 2017 turistů celkově přibývalo. Celkem v kraji za minulý rok přenocovalo přes milion lidí, o 11,5 procenta více než v roce 2016. Nárůst počtu hostů přerušila v Karlovarském kraji v roce 2013 krize na Ukrajině a pokles kurzu rublu. Tehdy poprvé počet hostů klesl. Od té doby ale postupně znovu stoupá, hranici jednoho milionu překročil loni poprvé.

zdroj: ČTK
Spustit audio