Karlovarský hejtman Martin Havel kontroloval spolu s celníky hranice

27. září 2016

U večerních kontrol automobilů přejíždějících hranici mezi Českem a Německem ve Svatém Kříži na Chebsku nechyběl minulý týden ani hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Společně s vedoucím odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství Antonem Gábrišem diskutovali o ostraze příhraničí a o problematice nelegální migrace.

„Chtěl jsem se přesvědčit, že je na hranici v současnosti klid. Policisté mě ubezpečili, že se lidé na Chebsku, ale i v saském příhraničí zatím nesetkali s tím, že by hranici překračovaly například skupinky migrantů,“ říká hejtman Martin Havel.

Na hranicích bylo dosud zadrženo celkem sedm azylantů, kteří neměli právo vstupu do našeho státu. Důkladné kontroly projíždějících automobilů a přechodu hranic budou probíhat dál.

Podle Antona Gábriše střeží cizinecká policie ve spolupráci s bavorskými i saskými kolegy zvýšenou měrou místa, kde by migranti mohli přecházet do Čech, ale do této chvíle se nestalo, aby se jednotlivci z Německa pokusili dostat do vnitrozemí.

Jen za srpen policisté zkontrolovali 2 750 automobilů a téměř čtyři tisíce osob. Zjistili 136 případů porušení zákonů a zadrženy byly dvě osoby v celostátním pátrání.

Karlovarský kraj má 240 kilometrů hranice se Spolkovou republikou Německo, z toho 104 kilometry s Bavorskem a 136 kilometrů se Saskem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio