Karlovarský kraj a německý okres Vogtland chtějí posílit železniční spojení

14. prosinec 2017

Zlepšit železniční spojení mezi Plavnem, Bad Brambachem, Chebem a Karlovými Vary a tím přispět ke zvýšení atraktivity ekonomiky a turismu v sousedících regionech. To jsou hlavní cíle bilaterální dohody, kterou uzavřel Karlovarský kraj s Úřadem zemské rady okresu Vogtland.

Svými podpisy jí stvrdili hejtmanka Jana Vildumetzová a zemský rada Rolf Keil. Bilaterální dohoda je vyústěním dlouhodobé spolupráce mezi Karlovarským krajem a zemským okresem Vogtland v oblasti přeshraniční železniční dopravy.

„Modernizace železničního spojení mezi Plavnem a Karlovými Vary je pro nás velmi důležitá. Naší společnou snahou je proto vybudovat mezi oběma regiony výkonnou železniční dopravní infrastrukturu, kterou budou lidé využívat nejenom k místní, ale i dálkové přepravě,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

„Zároveň chceme zajistit kvalitní nákladní železniční spojení pro případné investory z průmyslových zón. Pokud se nám podaří přesunout větší část dopravy ze silnic na železnici, bude to mít pozitivní vliv i na životní prostředí. Stále totiž platí, že železniční doprava patří v tomto ohledu mezi nejekologičtější,“ dodala Vildumetzová.

Oba regiony usilují o elektrifikaci trati mezi Plavnem, Bad Brambachem, Chebem a Karlovými Vary a rozšíření o druhou kolej. Záměrem je také zajistit rychlé dálkové spojení s dopravními terminály a mezinárodními letišti či prostřednictvím železniční nákladní dopravy propojit hospodářské lokality s německými přístavy u Baltského a Severního moře nebo s jihovýchodní Evropou.

Karlovarský kraj uzavřel bilaterální dohodu s okresem Vogtland o modernizaci železnice. Svými podpisy jí stvrdili hejtmanka Jana Vildumetzová a zemský rada Rolf Keil

Zároveň by mělo dojít i ke zmírnění přetížení dopravy v údolí Labe, kde se dostala téměř na hranici své kapacity. Obě strany budou usilovat o včasné zapojení Evropské unie do projektu za účelem získání potřebných dotací.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio