Karlovarský kraj chce úplné osvobození dálnice D6 od poplatků

22. září 2017

Karlovarský kraj chce prosadit úplné vyjmutí dálnice D6 mezi Chebem a Karlovými Vary ze seznamu zpoplatněných silnic. Připraví argumentaci připomínky k vyhlášce, která každý rok stanovuje seznam placených úseků.

Ministerstvo dopravy pro příští rok navrhlo, aby ze seznamu zpoplatněných úseků, na kterých musí mít řidiči dálniční známku, vypadl úsek okolo Sokolova. Neplatí se už na obchvatu Chebu a průtahu Karlových Varů. Zbývají tak jen několikakilometrové úseky, kde by se dál platit mělo.

„V současné době připravujeme argumentaci a poté s argumenty, a myslím si, že pádnými, veřejnost seznámíme," uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Jestli takzvané zásadní připomínce ministerstvo vyhoví, ale není jisté. Jak řekl ministr dopravy Dan Ťok, důvody pro vyjmutí ze seznamu placených úseků jsou obecně dva.

Čtěte také

„První je, že je to přirozený obchvat nějakého sídla, kterému se uleví, což Sokolov splňuje. Nebo to musí být situace, kdy dálnice nahrazuje plně jedničku, která nemá jinou možnost objíždění. A to musíme prověřit. Na to mám profesionály, kteří to budou probírat na ministerstvu," řekl Ťok.

Mnoho let odkládaná dálnice D6 je nyní hotová jen z Prahy do Nového Strašecího, pak je hotový asi čtyřkilometrový úsek z Bošova do Lubence a pak až úsek z Karlových Varů do Chebu. Pro řidiče z Karlovarského kraje je to stále dálnice, která není napojená na dálniční síť.

Už letos by ale měly začít stavby tří nových úseků. Ani po jejich dokončení ale lidé z Karlovarského kraje do Prahy po nepřerušené dálnici nedojedou.

zdroj: ČTK
Spustit audio