Karlovarský kraj chce zabezpečit školy proti vniknutí cizích lidí

9. červen 2016

Karlovarský kraj chce ve všech svých školských zařízeních zvýšit zabezpečení proti vniknutí nepovolaných osob. Mimo jiné pomocí kamer, kartových systému či jiných zařízení.

Pilotní systém by měl do praxe uveden letos během letních prázdnin. Na zavedení opatření vyhradil kraj z rozpočtu téměř 15 milionů korun.

Kraj se uceleným řešením bezpečnosti chce zároveň vyhnout nahodilému nákupu bezpečnostních zařízení v režii jednotlivých škol. Pořizovat se budou prověřené a odborníky doporučené systémy.

Největší investice budou nutné na integrovaných školách v Chebu a Sokolově, které mají nejvíce budov. „Investice do každé této školy je zhruba kolem dvou milionů korun," říká hejtman Martin Havel.

Bezpečnost žáků a personálu na školách řeší od letošního roku také město Sokolov. Na všech základních školách postupně zavádí elektronický docházkový systém i další opatření.

Podle analýzy krajských středních škol mají v současné době lepší zabezpečení hlavně nové a moderní školy, například sokolovská integrovaná střední škola, ostrovská průmyslovka nebo sokolovské gymnázium, kde je možné se do budovy dostat jen s čipovou kartou nebo po předchozím ohlášení se zvonkem u dveří.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio