Karlovarský kraj chce zavést náborové příspěvky pro pracovníky v sociálních službách

9. srpen 2017

Náborový příspěvek pro pracovníky v sociálních službách plánuje zavést Karlovarský kraj. Hejtmanství si nechalo zpracovat analýzu platových poměrů ve svých příspěvkových organizacích.

Z analýzy vyplynulo, že zejména zaměstnanci pracující v přímé péči, jsou finančně podhodnoceni. Náborové příspěvky budou určené pro zdravotní sestry a právě pro pracovníky v přímé péči.

„Náborový příspěvek by měl dostat člověk, který v posledních třech měsících nepracoval u žádného poskytovatele sociálních služeb v Karlovarském kraji. V zařízení kraje bude pracovat minimálně dva roky a náborový příspěvek obdrží po ukončení zkušební doby. Tu si každé zařízení určí samo,“ řekl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Podle Kubise vedení kraje počítá s náborovým příspěvkem u zdravotních sester ve výši 55 tisíc a u pracovníků v přímé péči 35 tisíc korun. Pokud pracovník nesplní požadované podmínky, bude hejtmanství požadovat vrácení náborového příspěvku.

Karlovarský kraj má v současné době 13 příspěvkových organizací, které se věnují sociálním službám. Podle průzkumu jsou v nich platy pod celostátním průměrem, okolo 18 tisíc korun. Zaměstnanci mají na starosti až 12 klientů.

Na náborové příspěvky chce kraj vyčlenit částku jeden milion korun. Návrh musí ještě schválit zářijové zastupitelstvo.

Spustit audio