Karlovarský kraj jedná s poštou o ceně pozemku u Svatošských skal

19. září 2017

Karlovarský kraj stále usiluje o koupi rekreačního areálu u Svatošských skal. S Českou poštou, která areál vlastní, se ale kraj zatím nedohodl na ceně.

Krajští zastupitelé už schválili, že by kraj areál mohl odkoupit za 5,6 milionu korun, což je podle znaleckého posudku jeho tržní cena. Pošta ale za nemovitosti požaduje takzvanou administrativní cenu, kterou jiný posudek stanovil na 8,7 milionu korun.

„Já odešlu dopis na Českou poštu, že jsme připraveni koupit tento areál v souladu se zákonem o krajích za cenu tržní a obvyklou. A zároveň se obrátím na ministerstvo financí, protože v jejich gesci je prodej státního majetku. Budu chtít jasné stanovisko, jak se může prodávat státní majetek," řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Čtěte také

Zatímco podle vedení České pošty nařizuje metodika této instituci prodávat majetek za administrativní cenu, kraj na ni nemůže přistoupit. Podle zákona o krajích musí majetek kupovat za cenu tržní a obvyklou.

Česká pošta nabídla rekreační areál k prodeji v internetové aukci začátkem letošního roku, kraj o jeho koupi usiluje od března. Důvodem je především zachování oblíbeného turistického místa a také plánovaná výstavba nové lávky přes řeku Ohři.

Čtěte také

Současná lávka je ve špatném stavu a není již schopná pojmout desítky tisíc cyklistů, které po ní v letní sezoně projedou. Je přitom důležitou spojnicí na páteřní cyklostezce. Pokud se nový most nepodaří postavit do příštího roku, je možné, že bude nutné lávku dočasně uzavřít. Před koupí pozemku ale není možné s přípravou výstavby nové lávky pokračovat.

Svatošské skály se tyčí nad řekou Ohří mezi Loktem a Karlovými Vary. Prochází tudy páteřní cyklostezka i další turistické trasy. Místo je navíc populární zastávkou vodáků, kteří se občerstvují v místních restauracích. Samotné skály jsou i oblíbeným místem horolezců.

Rekreační areál Svatošky - Dětský ráj s jízdárnou, lanovým centrem či trampolínou provozuje soukromý nájemce. Pokud kraj pozemky koupí, nájemce zřejmě v areálu zůstane.

zdroj: ČTK
Spustit audio