Karlovarský kraj má dvě nové národní kulturní památky

21. únor 2017

Karlovarský kraj má dvě nové národní kulturní památky. Na svém včerejším zasedání vláda schválila návrh ministerstva kultury na prohlášení 15 nemovitých kulturních památek za národní kulturní památku. Na seznamu je i Chebská falc a Blatenský vodní kanál.

„Jsme velmi rádi, že po opakovaných neúspěšných žádostech o zapsání Chebského hradu na listinu národních kulturních památek, se to letos podařilo,“ říká starosta Petr Navrátil.

„Chebský hrad navštěvují každoročně tisíce návštěvníků jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Věříme, že se nám podaří zvýšit možnosti čerpání evropských dotací, které jsou vypsány převážně na národní kulturní památky,“ dodal Petr Navrátil.

Chebský hrad vznikl v roce 1180. Do dnešní doby se zachovala takzvaná Černá věž, patrová kaple a zbytky paláce. Na opravy této památky město každoročně vynakládá nemalé finanční prostředky. Pro letošní rok je vyčleněna částka více jak pět milionů korun.

Kromě chebského hradu se národní kulturní památkou stal i Blatenský vodní kanál. Jde o největší a nejzachovalejší vodní dílo spojené s hornickou činností a zpracováním rud v české části Krušných Hor. Kanál byl vybudovaný v letech 1540 až 1544, přiváděl vodu do úpravárenských a hutních provozů při zpracování cínové rudy v Blatenském a Božídarském cínovém revíru.

Blatenský vodní příkop

Dalšími národními kulturními památkami se staly například vodní elektrárna v Poděbradech, městské divadlo v Ústí nad Orlicí, sokolovna v Rakovníku, společenský dům v Opavě, zámek s parkem v Brandýse nad Labem nebo pražská Invalidovna či Palác Lucerna v Praze.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio