Karlovarský kraj přidá záchrance více peněz na investice

28. srpen 2014

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje už druhým rokem zlepšuje své hospodaření. Díky tomu není nutné navyšovat pro příští období provozní dotaci. Kraj tak může přidat více peněz například do výstavby nových základen, do obnovy sanitek a techniky.

V posledních dvou letech karlovarská záchranka zefektivnila ekonomiku, pracuje na smysluplném rozložení základen a výjezdových skupin v regionu a na zajištění ostatních služeb v oblasti zdravotnictví, které jsou pro kraj nepostradatelné.

„Zlepšující se situace nás těší, pokud kraj nebude muset přidávat peníze na provoz organizace, o to více může jít na potřebné investice. V plánu je například otevření výjezdového stanoviště v Lubech na Chebsku, chystá se stavba nové základny v Ostrově, probíhá modernizace sanitek,“ vyjmenoval hejtman Josef Novotný.

Záchranka plánuje mnoho novinek

„Úspory nám umožňují rozšiřovat naši činnost. Jde například o posílení základny v Karlových Varech o výjezdovou skupinu, která funguje od dubna 2014. Na začátku roku 2015 plánujeme rozšířit činnost koronera na 24hodinový provoz a posílení základny v Karlových Varech o lékaře v příslužbě," říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.

"Letos bude vyčerpána investiční dotace na vybudování výjezdové základny v Ostrově a nákup defibrilátorů. Zde přidá záchranka více než 5 milionů z výsledku hospodaření na pořízení novorozenecké sanitky, přístrojů pro umělou plicní ventilaci a technického zhodnocení stávajícího majetku.“ dodal Sýkora.

Pokud to umožní systém čerpání evropských peněz v příštím roce, bude záchranka s pomocí Karlovarského kraje usilovat o další finance. „Dotace z Integrovaného operačního programu by se mohla využít na obměnu vozového parku a některých technologií,“ uzavřel hejtman.


autor: Radim Jehlík
Spustit audio