Karlovarský kraj se může pochlubit dalšími národními kulturními památkami

2. září 2015

Na seznam národních kulturních památek přibylo devět historických předmětů, uměleckých děl a církevních památek. Mezi nimi nechybí ani dva zástupci z Karlovarského kraje, a sice stříbrná šperkovnice šlechtického rodu Šliků a Žlutický kancionál.

Národní kulturní památky tvoří nejhodnotnější a nejvýznamnější část našeho kulturního dědictví a vztahuje se na ně nejpřísnější ochrana. O rozšíření seznamu, který čítá téměř 300 položek, rozhoduje vláda na základě doporučení ministerstva kultury.

Doposud bylo v Karlovarském kraji 13 takovýchto památek, mezi něž patří například Státní hrad a zámek Bečov, Císařské lázně v Karlových Varech či Klášter premonstrátů Teplá. Nyní seznam obohatily další dvě.

Šlikovská šperkovnice, která je osazená tolary, vznikla v 17. století. Kazeta vážící necelých šest kilogramů je dílem augsburského stříbrníka a šperkaře Johanna Andrease Thelota. Nechal ji pravděpodobně vyrobit Leopold Antonín Josef Šlik, který byl císařským generálním válečným komisařem, vyslancem, polním maršálem a nejvyšším kancléřem Českého království v době války o dědictví španělské.

Žlutický kancionál pochází z 16. století. Jedná se o knihu velkého formátu, která váží 28 kilogramů. Obsahuje české liturgické texty ke mši svaté i další zpěvy s notami. Dílo vzniklo v pražské písmomalířské dílně Jana Táborského z Klokotské hory a autorem bohaté výzdoby se stal významný český malíř Fabián Puléř z Ústí nad Labem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio