Karlovarský kraj usiluje o pozemek u Svatošských skal

7. duben 2017

Areál někdejšího pionýrského tábora ve Svatošských skalách u Karlových Varů změní majitele. Současným vlastníkem komplexu pozemků a budov je Česká pošta, která chtěla původně volnočasový areál prodat v dražbě. O její zrušení ale požádal Karlovarský kraj. Prodej území neznámému investorovi by totiž podle představitelů hejtmanství mohl poškodit rozvoj cenného území.

Bývalý oblíbený pionýrský tábor leží v těsné blízkosti Svatošských skal. Kdysi sem jezdily děti na letní pobyty a uvnitř areálu jezdila i pionýrská železnice. V současné době území provozuje soukromý podnikatel, který ho má v nájmu. Postupně zde rozvíjí zvířecí koutek, zázemí pro vodáky a dětské hřiště. Přes tři roky zde pracuje také lesní školka. Případný prodej by tyto aktivity ohrozil. Krajský úřad by navíc pravděpodobně nemohl pokračovat v rozvoji frekventované cyklostezky, pro kterou je klíčová především plánovaná stavba nového mostu přes řeku Ohři.

O zrušení připravované aukce požádala Českou poštu a ministerstvo vnitra hejtmanka Jana Vildumetzová, z rozhodnutí krajské rady. Ta považuje přírodní scenérii Svatošské skály za jednu z přírodních ikon Karlovarského kraje.

Podle krajských radních je území pro region strategické. S ohledem na další budování páteřní stezky podél řeky Ohře. Trasa je páteří regionální cyklodopravy a zároveň součástí evropské sítě, ve které je součástí trasy Euro Velo 4 spojující Francii s Ukrajinou. Celé území se také nachází v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Česká pošta žádosti vyhověla a připravovanou dražbu zrušila. V následujících týdnech bude se zástupci jednat o podmínkách prodeje. Zejména o výši prodejní ceny. Případný nákup areálu musí schválit krajské zastupitelstvo.

autor: zdt
Spustit audio