Karlovarský kraj zřejmě povede široká koalice bez komunistů

27. únor 2015

Vedení Karlovarského kraje se po zbytek volebního období pravděpodobně ujme koalice ČSSD a dosud opozičních stran v krajském zastupitelstvu. Společné prohlášení o zájmu vytvořit tuto koalici zastupitelům představil sociální demokrat Petr Navrátil.

K volbě hejtmana ale zatím nedošlo. Zasedání zastupitelstva bylo přerušeno a další pokračování se plánuje na pondělí 9. března. Sociální demokraté podle prohlášení počítají se čtyřmi členy v radě kraje včetně postu hejtmana.

„Ostatní subjekty by měly mít pět členů rady, ale nemáme přesná jména, proto bylo nutné přerušit zastupitelstvo. Nového kandidáta na hejtmana bychom také rádi představili na pokračujícím jednání zastupitelstva. Tímto kandidátem sociální demokracie bude Martin Havel,“ uvedl Petr Navrátil.

Martin Havel byl v uplynulých letech náměstkem hejtmana, který měl na starosti oblast investic, informatiky a legislativy. Dosavadní zástupci KSČM v krajské radě přejdou do opozice.

„Sociální demokraté se spojili s pravicovou částí našeho zastupitelstva, byť jsme se tady šest let snažili vytvářet levicovější politiku. Chceme být konstruktivní opozicí a spolupodílet se na správě věcí veřejných,“ dodala statutární zástupkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio