Karlovarský magistrát opět podá dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli KV Areně

26. červen 2017

Karlovy Vary znovu podají dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli sporu o hodnotu stavby KV Areny. U Nejvyššího soudu se spor ocitne už podruhé, poprvé jej vrátil k novému projednání.

Město se pře s dodavateli o cenu stavby, za kterou zaplatilo 1,2 miliardy. Karlovy Vary chtějí na firmách vymoci 565 milionů korun. Podle radních by se spor měl dotáhnout do konce.

„Radní se rozhodli pro to, aby se využilo poslední fáze – dovolání. Už jen z toho důvodu, že jsme na samém konci soudních sporů. Finanční prostředky, které byly na soudy vynaloženy, jsou už v celém tom sporu zanedbatelné," řekl náměstek primátora Michal Riško.

Magistrát už stály soudy asi 29 milionů korun. Dovolání má stát další asi milion korun. Část prostředků ale město dostalo zpět, když Nejvyšší soud vrátil věc k opětovnému projednání. Okresní a později i krajský soud však rozhodly stejně jako poprvé.

Podle právního názoru karlovarské radnice ale soudy nerespektovaly názor dovolacího Nejvyššího soudu. Dovolání je tak jediná možnost, jak nepříznivé rozhodnutí zvrátit, případně otevřít možnosti pro podání ústavní stížnosti.

Město žalovalo dodavatele o bezdůvodné obohacení. Podle názoru současného vedení Karlových Varů je tržní hodnota KV Areny jen asi 500 až 600 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio