Karlovarský meandr bude chvíli bez aut. Park projde rekonstrukcí

31. květen 2015

Mnozí návštěvníci přírodního parku a dětského hřiště na tuhnickém meandru si léta stěžovali na špatnou příjezdovou cestu. Ta se od pátku 29. května uzavře pro dopravu úplně. Prodělá totiž celkovou rekonstrukci. A nebude sama.

Součástí projektu je také nové parkoviště, úprava oválu a unikátní lávka přes Ohři, která napojí meandr na páteřní Cyklostezku Ohře. Lávka se navíc účastní soutěže Stavby Karlovarska v kategorii projektů.

Lávka je výjimečná nejen tím, že bude pro případ povodně zvedací až o 155 cm, tedy nad hladinu „stoleté vody“. Pokud by totiž byla postavena nad touto hladinou napevno, znamenalo by to vysoké náspy na obou stranách, které by nejen ztěžovaly průchod a průjezd po lávce, ale také by omezovaly průtok rozvodněné Ohře.

Stavba bude zajímavá také použitými materiály a designem. Bezpečí a komfort pro chůzi i jízdu obstará povrch z gumového granulátu a vlastní systém osvětlení. Lávka propojuje stávající a plánované cyklotrasy na levém a pravém břehu Ohře.

Celý projekt přijde na 38 milionů korun. Stavba byla zahájena 1. dubna a hotova bude do začátku září. Rekonstrukce celého meandru má tři hlavní součásti: zvedací lávku, lepší příjezdovou komunikaci a nové parkoviště. To bude mít kapacitu 54 stání, včetně 3 míst pro tělesně postižené.

Od pátku tedy není možné na meandr zajet automobilem. Pro cyklisty a in-line bruslaře, stejně jako pro pěší, bude areál nejlépe přístupný přes Tuhnický most.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio