Karlovy Vary budou usilovat o titul Historické město roku

12. únor 2016

Již od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. O titul Historické město roku 2015 budou za Karlovarský kraj usilovat Karlovy Vary.

Do krajského kola soutěže o titul Historické město roku 2015 se přihlásilo pět měst. Krajským vítězem se stalo město Karlovy Vary, které postupuje do celostátního kola. Druhé místo získaly Františkovy Lázně, třetí Bečov nad Teplou, na čtvrtém místě se umístila Teplá a na pátém Horní Slavkov.

Hodnotící komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska měla nelehký úkol. Každé z pěti měst, které se přihlásilo do soutěže, se může pyšnit úspěšnými obnovami památek i bohatým kulturním a společenským životem.

Vítězové krajských kol obdrží 100 tisíc korun a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu milion korun, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců.

Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio