Karlovy Vary chtějí přestavět bývalou školku na startovací byty

22. leden 2018

Karlovy Vary chtějí přestavět bývalou školku v Komenského ulici na byty. Na financování hodlá město využít peníze z dotačního programu Restart, určeného pro strukturálně postižené kraje. Cílem je vybudovat startovací byty pro mladé rodiny nebo pro zaměstnance, kteří do města přijdou.

„Školka v Komenského ulici je v dezolátním stavu. Díky Restartu, který vyhlásil stát, můžeme žádat o peníze na obnovu této nemovitosti. Vznikly by tam první startovací byty města pro lidi z okolí nebo třeba lékaře nebo učitele, kteří by k nám přišli pracovat. Odhadované náklady jsou okolo 11,5 milionu korun," uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Pokud město předjednanou dotaci získá, mohla by rekonstrukce objektu začít už v letošním roce. Město ale musí nejprve zpracovat studii proveditelnosti projektu, která přijde na asi 180 tisíc korun. Ve třech patrech bývalé školky by mohlo vzniknout po šesti až osmi bytech v každém patře.

Karlovy Vary mají po privatizaci bytového fondu jen řádově stovky bytů v novější zástavbě, které byly pořízeny s pomocí dotace. Město má také několik služebních bytů. Princip plánovaných startovacích bytů má být takový, že by šlo o nájem na řádově několik let, přičemž se počítá s tím, že obyvatelé bytů si postupně najdou vlastní bydlení.

zdroj: ČTK
Spustit audio