Karlovy Vary chtějí užší spolupráci s ruským Chanty - Mansijskem

22. srpen 2017

Karlovy Vary chtějí zintenzivnit spolupráci s ruským městem Chanty - Mansijsk. Od bohatého města za Uralem si představitelé lázeňského města slibují nejen kontakty v kulturní, sportovní nebo školské oblasti, ale i příliv turistů a lázeňských hostů.

„My jsme byli osloveni ruským městem prostřednictvím konzulátu, zdali bychom nenavázali nějakou spolupráci. Chanty - Mansijsk a Karlovy Vary spolu dlouhodobě komunikují prostřednictví klientů, kteří sem jezdí. Je to město a region, které jsou velmi bohaté. Vnímáme to jako příležitost pro navázání užších kontaktů," uvedl primátor Petr Kulhánek, který do ruského města pojede v září.

Chanty - Mansijsk je administrativním střediskem stejnojmenného autonomního okruhu, který bohatne hlavně z naftového průmyslu. Patří mezi nejbohatší města v Rusku.

Jestli se spolupráce v budoucnu dostane na úroveň partnerského města, zatím není jisté. Karlovy Vary při uzavírání oficiálního partnerství většinou nejdřív několik let spolupráci zkoušejí.

Lázeňské město má uzavřené oficiální partnerství s Carlsbadem v Kalifornii, městem Kutatsu v Japonsku, německými městy Baden - Baden a Bernkastel - Kues, švédským Varbergem, švýcarským Locarnem a městem Eilat v Izraeli. S některými partnerskými městy naopak v minulosti město spolupráci ukončilo kvůli malému zájmu.

zdroj: ČTK
Spustit audio