Karlovy Vary mají dostat nové dopravní terminály. Centrum města čekají změny

22. červenec 2016

Karlovy Vary připravují zásadní proměnu nejdůležitějšího dopravního uzlu lázeňského města.

Terminál se v současné době nachází mezi historickou budovou Becherovky, Městskou tržnicí, řekou Ohří a dolním vlakovým nádražím. Denně tudy prochází tisíce lidí. Vedle městské tržnice teď stojí zastaralý terminál MHD. V blízkosti dolního vlakového nádraží zase hlavní stanice pro meziměstské autobusy. Území v současné době trpí dopravními potížemi a prakticky nikdy v minulosti netvořilo logický architektonický celek. Může za to nejen bombardování na konci 2. světové války, ale také neuvážené demolice historického nádraží, výstavba nové nádražní budovy anebo stavba a posléze demolice hokejového kluziště.

Město si teď pro dopravní využití území nechalo zpracovat základní studii. Za téměř 800 tisíc korun ji připravilo Studio Hangár. V problematickém, ale přitom velice frekventovaném území by měly postupně vzniknout terminály pro městskou a dálkovou autobusovou dopravu, železniční stanice, parkovací domy, mimoúrovňová lávka a velkorysý podchod pro pěší.

Současná podoba karlovarského dopravního terminálu městské hromadné dopravy

Dopravní terminály a železniční stanice mají být postaveny moderně a vzdušně z prosklených a lehkých konstrukcí. Součástí studie je nová koncepce přilehlých komunikací a blízkého Chebského mostu. Ten bude pro další fungování městské dopravy nadále klíčový. Po rekonstrukci ale dostane čtyři jízdní pruhy.

Stavba by mohla začít v roce 2018. Dokončeno by mohlo být o tři roky později. Radnice bude jako hlavní investor žádat o evropské dotace.

autor: zdt
Spustit audio