Karlovy Vary patří mezi světovou běžeckou elitu. Pyšní se zlatou známkou IAAF

5. únor 2016

Víte, co mají společného Berlín, Londýn, New York, Paříž a Karlovy Vary? Řadí se do elitní světové společnosti měst oceněných zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF.

Karlovarský půlmaraton Karlovy Vary nejvyšší ocenění získal rekordně brzy – už po třetím ročníku. Symbolickou zlatou plaketu z rukou prezidenta organizačního výboru RunCzech Carla Capalba převzali primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Zlatou známkou IAAF se pro rok může pyšnit pouhých 35 měst na celém světě, Mezinárodní asociace atletických federací jich celkem udělila 43. Sedm z nich připadá na sedmičku závodů RunCzech běžecké ligy.

„To, že půlmaraton Karlovy Vary získal zlatou známku, je určitě skvělé. Pro nás ale pořádání běžeckých závodů není jenom o oceněních, časech a rekordech. Myslíme hlavně na lidi, na samotné běžce, pro které i letos připravíme více než stoprocentní servis,“ říká Carlo Capalbo.

K udělení zlaté známky je třeba splnit celou řadu přísných kritérií

Nejvyšší ocenění Mezinárodní asociace atletických federací do Karlových Varů přiláká kromě elitních atletů tisíce výkonnostních běžců a dalších návštěvníků, kteří ve městě utratí přes 25 milionů korun. Tento přínos vítá i hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

„Půlmaraton podporujeme od prvního ročníku. Považuji jej za jednu z nejdůležitějších událostí našeho kraje, která k nám přitahuje davy návštěvníků a slouží coby skvělá propagace,“ uvedl hejtman. On sám se sice závodu nezúčastní, ale přislíbil, že bude rozdávat medaile malým běžcům v cíli rodinného běhu.

Ten je podstatnou součástí závodního dne. Nesoutěžní běh, který je určený celým rodinám a měří přes tři kilometry, poběží dva tisíce lidí. Pro mladé běžce je určený i další projekt z dílny RunCzech. Juniorský maraton se v Karlových Varech běží ve čtvrtek 7. dubna a je určený desetičlenným štafetám složeným ze studentů středních škol.

Závodníci půlmaratonu na karlovarské kolonádě

Velmi důležitou součástí závodů jsou charitativní organizace. Běžci si skrze ně mohou kupovat čísla, kromě registrace za samotný závod tak přispívají na dobrou věc. Například na SOS dětskou vesničku Karlovy Vary.

„Velice si vážím naší spolupráce. Finance získané prodejem startovních čísel přispívají k tomu, že můžeme naše programy rozvíjet a poskytovat podporu pro stále víc a víc potřebných rodin a dětí,“ podotkla ředitelka karlovarské SOS dětské vesničky Dagmar Roučková.

Prezident organizačního výboru rovněž představil svoje vize do budoucna

Kapacita letošního závodu totiž oproti loňskému roku vzrostla o 500 míst na celkem 4 000 běžců. Podle Capalba je maximální karlovarský limit ještě o něco výše.

„Kapacitu postupně navyšujeme každý rok a brzy by v Karlových Varech mohlo běžet až 5 000 běžců. Víc už ale opravdu ne. Běžet půlmaraton v Karlových Varech bude stejně prestižní záležitost jako třeba v Bostonu.“ dodává Carlo Capalbo.

Karlovarský půlmaraton se letos poběží už počtvrté. Z nábřeží Osvobození odstartuje v sobotu 21. května v 18 hodin. O dvě hodiny dříve pak na stejném místě odstartuje rodinný běh. Kapacita závodu je v tuto chvíli naplněná ze 70 procent. Registrovat se je možné na www.runczech.com

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio