Karlovy Vary požádají o prohlášení lázeňského hotelu Thermal za kulturní památku

28. květen 2015

Karlovy Vary chtějí, aby se hotel Thermal stal nemovitou kulturní památkou. Město se tak připojilo k památkářům, kteří chtějí hotelový komplex ochránit. Jeho součástí je i bazén, který je nyní na prodej.

Zařazení hotelu na seznam památkově chráněných objektů má podle radních omezit možné necitlivé stavební zásahy či zabránit demolici ubytovacího zařízení nebo jeho části.

Hotel Thermal je v majetku českého státu. V minulosti se objevily úvahy o prodeji celého hotelu. Ministerstvo financí chce zatím prodat jen venkovní termální bazén, který je ztrátový. Navíc rekonstrukce zastaralé technologie by stála desítky milionů korun. Zájemci o koupi bazénu mohou své nabídky předkládat do konce května.

Ministerstvo kultury zatím neobdrželo ani odborné vyjádření příslušného Národního památkového ústavu v Lokti. Není tedy jasné, kdy by mohlo být o žádosti rozhodnuto.

Hotel je už od roku 1992 součástí Městské památkové zóny. Na nemovitosti v této zóně se vztahuje ochrana. Kulturní památka by ale měla ochranu ještě vyšší. Zatímco v zóně se hledí zejména na celkový vzhled, u kulturní památky podléhá ochraně například i interiér.

Thermal byl vystavěn v letech 1967-1976 podle projektu českých architektů manželů Věry a Vladimíra Machoninových v místech bývalé Chebské ulice na pravém břehu říčky Teplá. Návrh vyhrál ve vypsané architektonické soutěži na výstavbu mezinárodního hotelu a festivalového kina v Karlových Varech.

02217261.jpeg

Základní stavební kámen stavby komplexu byl slavnostně položen dne 5. června 1968. Do provozu byl hotel uveden o devět let později.

Šestnáctipodlažní budova dosahuje výšky 65 metrů. V hotelu je umístěno celkem 273 pokojů s kapacitou 533 lůžek. Hotelový komplex je doplněn o kinosály a konferenční salonky. Součástí celého areálu jsou kromě bazénu rovněž terasy, kavárna, noční klub, parkoviště, garáže, autoservis i myčka.

Hotel je každoročně centrem Mezinárodního filmového festivalu. Jeho jubilejní 50. ročník se letos uskuteční od 3. do 11. července.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio