Karlovy Vary připravují rozšíření památkové zóny o lázeňské lesy

23. únor 2017

Památkově chráněné území Karlových Varů se má rozšířit o lázeňské lesy. V souvislosti s nominací lázeňských měst na seznam UNESCO má být chráněnou oblastí nejen lázeňské centrum města, ale i krajina v okolí.

Město připravuje rozšíření městské památkové zóny na památkovou rezervaci, do které mají patřit i lázeňské lesy. Kolem této chráněné oblasti bude ještě ochranná zóna.

„To, že se památkově chráněné území rozšíří, nebude mít zásadní dopad. V lázeňských lesích se nachází jen několik staveb, z nichž některé jsou už dnes památkově chráněné," říká náměstek primátora Jiří Klsák.

V lesích kolem lázeňského centra Karlových Varů se má rozšířená ochrana týkat hlavně vyhlídek, rozhleden a podobně. Například rozhledna Diana nebo Goethova vyhlídka už ale chráněnými objekty jsou.

Památkově chráněné zóny a rezervace vyhlašuje na základě návrhu ministerstva kultury vláda. Karlovy Vary, ale i další lázeňská města v Česku, která usilují o zápis na prestižní seznam světových památek, nyní pro ministerský návrh připravují podklady.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio