Karlovy Vary už potřetí přivítají tisíce nadšených běžců

23. květen 2015

V sobotu 23. května startuje třetí ročník půlmaratonu Karlovy Vary. Ulicemi města se proběhne 3 500 běžců včetně elitních atletů.

Karlovarský závod je součástí bežecké ligy RunCzech. Poprvé se běžel v květnu 2013 a ihned si získal srdce běžců. V premiérovém ročníku jich lázeňskou kolonádou proběhlo 1 509.

Kapacitu druhého ročníku navýšili organizátoři na dvojnásobek, přesto byla startovní čísla rozebrána měsíc před startem. Letošní ročník, který startuje v 18 hodin, se letos poprvé poběží se stříbrnou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, čímž se zařadil mezi světovou elitu silničních běhů. Karlovarský půlmaraton ale aspiruje na ocenění nejvyšší.


Zajímavá čísla:
- Na startu se objeví celkem 44 národností
- 71 % běžců jsou muži, 29 % tvoří ženy
- Průměrný věk žen je 35,4 let, průměrný věk mužů je 38,8 let
- Narozeniny v den závodu oslaví 6 běžců
- Průměrný běžec potřebuje ke zdolání půlmaratonu udělat 17 216 kroků
- Nejstarší účastník: Dušan Kutnár - 73 let
- Při závodě pomáhá 600 dobrovolníků

„Elitní startovní pole je kvalitní, závod bude navíc poprvé vysílat online v přímém přenosu. To jsou dva důležité kroky v cestě za zlatou známkou kvality IAAF, kterou bychom rádi pro Karlovy Vary získali,“ prozrazuje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Na startu se objeví sedm atletů s časem pod 61 minut a pět atletek, které umějí zaběhnout půlmaraton pod 71 minut. Na startovní čáře nebude chybět ani slavná běžecká rodačka z nedalekého Sokolova Ivana Sekyrová.

„Mužské kategorii by měli dominovat keňští běžci. Dva největší favorité Nicholas Kipkemboi a Edwin Kiptoo mají oba shodné nejlepší osobní výkony 1:00:11,“ uvádí manažerka elitních atletů Jana Moberly.

Čtěte také

Ve startovním poli se objeví i známé osobnosti. Štafetovou bitvu mezi sebou svedou hokejisté HC Energie Karlovy Vary a volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko. Ulicemi města se proběhne také olympijská vítězka ve střelbě Kateřina Emmons, ministr školství Marcel Chládek, primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek nebo známý kardiochirurg Jan Pirk.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek

Trasa závodu je stejná, jako v loňském roce, kdy prošla velkou proměnou. Závodníky zavede nejen na karlovarskou kolonádu, ale i k dostihovému závodišti. Byla navržena tak, aby zvládla pojmout stále rostoucí počet běžců a byla na ní zachována ta nejkrásnější místa.

Oblíbenou součástí půlmaratonu se stal rodinný běh. Je určen pro všechny, kdo si chtějí aktivně užít květnovou sobotu se svou rodinou. Nenáročnou tříkilometrovou trať zvládne každý, v cíli navíc na všechny běžce čeká za odměnu medaile. Startuje se v 16 hodin z nábřeží Osvobození.

Závod bude poprvé přenášen v online přímém přenosu. Běžce bude v sobotu zabírat deset kamer včetně jedné z helikoptéry. Přímý přenos začíná v 17:45 hodin. Registrace i online přenos naleznete na www.runczech.com.

Bez omezení dopravy ve městě to nepůjde

Velkolepá sportovní podívaná si vyžádá nezbytná dopravní omezení. Změny se týkají především možností parkování, vjezdů do částí města a změn provozu městské hromadné dopravy.

Ve čtvrtek i v pátek od 9 do 17 hodin a v den závodu od 11 do 22 hodin bude k dispozici bezplatná dopravně-informační telefonní linka 800 165 102.

Podrobné informace o dopravních omezeních včetně informací o výlukách linek MHD a vlakové dopravy jsou k nalezení na internetových stránkách karlovarského magistrátu nebo Dopravního podniku Karlovy Vary.

Teshome Mekonen
autor: Radim Jehlík
Spustit audio