Kolísání rublu možná omezí cestování ruských turistů. Myslí si to i návštěvníci Karlových Varů

18. prosinec 2014

Propad kurzu rublu v posledních hodinách sledují zejména ekonomové. Situací se ale zabývají i ruští turisté, kteří se v současné době nacházejí na území České republiky. Debaty o propadu národní měny je možné zaslechnout i na karlovarských promenádách.

„Propad kurzu rublu vůči euru a dolaru je samozřejmě špatný a já si myslím, že se situace postupem času projeví i v hospodaření dalších zemí a zasáhne to určitě i turistiku. Počítám, že třeba tak za měsíc málokdo z naší země k vám bude chtít jet,“ říká paní Marína, která přijela do západočeských lázní z Moskvy.

S pobytem je spokojená a léčivé prameny si oblíbila. Z budoucnosti strach nemá. S cestováním ale možná bude muset skončit. A viní z toho evropské politiky.

„Bude to pro nás samozřejmě drahé. Já jsem třeba důchodkyně a v budoucnu už si možná podobný zájezd jako teď nebudu moci dovolit. Všechno souvisí s politikou a také s tím, že se o konfliktu na Ukrajině množí zkreslené informace. Je to provokace, je to politika,“ dodává paní Marína.

Poněkud jinak než paní Marína vidí další rusky hovořící turistka, elegantně oblečená paní Nina. „Já nevím. Jsme z moldavského Kišiněva. Počkám si, až se situace dá do pořádku. Na vývoji kurzu vůči dolaru jsme samozřejmě závislí, naší rodiny se to zatím netýká,“ tvrdí paní Nina.

Ta zároveň ale přiznává, že finančně na tom není díky rodině špatně. A její vnuk chodí v Praze na střední školu. O situaci ale zajímá jen povrchně. Což potvrzují i slovy paní Petry, která pracuje v městském infocentru. A reakce cizinců na otřesy ruské měny si zatím nevšimla.

Ruský rubl pokračuje v prudkém pádu vůči dolaru i euru (snímek z 16. 12.)

„Uvidíme. Zatím nemůžeme předvídat, co nastane. Nikdo z klientů si nestěžoval,“ říká paní Petra. Současní návštěvníci lázní přijeli za stabilnější situace, a přípravy na vánoce a Silvestra se ve zdejších hotelích odehrávají podle předem připravených plánů.

„Silvestr bude více o ruské klientele. Předpoklad je tak jako vloni někde kolem 650 lidí. Z nějakých 80% už máme kapacitu naplněnou,“ uvádí ředitelka významného karlovarského hotelu Andrea Pfeffer-Ferklová.

Jak bude ale vypadat situace s ruskými turisty po novém roce, nikdo neví. Kvůli letošnímu úbytku ruských návštěvník už ale omezilo své investice třeba karlovarské mezinárodní letiště.

Vývoj české koruny k ruskému rublu v tomto týdnu
autor: zdt
Spustit audio