Konec front na úřadě. Kraj připravil pro včelaře komfortnější podávání žádostí o dotace

15. prosinec 2017

V příštím roce chystá Karlovarský kraj v rámci dotací na podporu včelařství změny, které lidem usnadní získání příspěvku. Nově se budou žádosti podávat elektronicky, jako tomu bylo letos poprvé u takzvaných kotlíkových dotací. Mění se i termín podání žádostí, nově je stanoven na 1. února 2018.

„Včelaře chceme ušetřit nedůstojného čekání ve frontě u podatelny na krajském úřadě, kde si hned zkraje nového roku museli v minulosti takzvaně „vystát“ přijetí žádosti. Proto jsme připravili jednoduchý elektronický formulář, který včelaři mohou vyplnit předem a v uvedený čas získat za pomoci elektronické registrace pořadí. Do deseti pracovních dnů by pak měli doručit na krajský úřad potřebné listinné dokumenty,“ vysvětlil krajský radní Karel Jakobec.

Formulář i další informace k podání žádosti bude pro zájemce na stránkách hejtmanství pod záložkou Životní prostředí. Každý z žadatelů může získat částku až do výše 14 tisíc korun, celkem kraj vyčlenil 1,4 milionu korun.

Kraj podporuje včelařství od roku 2009. „Dotační program pomáhá zvyšování počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu i k přilákání mladých včelařů, aby pokračovali v tradici. Tato podpora má velký ohlas a včelaři se o možnost dostat příspěvek vždy zajímají. Svědčí o tom i 151 podaných žádostí v letošním roce,“ uvedl Jakobec.

Kromě včelařství poskytuje Karlovarský kraj dotace například lesním hospodářům a myslivcům.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio