Kraj bude přispívat na počítačovou techniku pro praktické lékaře

19. říjen 2017

Někteří praktičtí lékaři, zejména v malých obcích, nemají ve své ordinaci potřebné informační technologie. Karlovarský kraj proto vyhlásí nový dotační titul na vybavení ordinací například počítači, tiskárnami, ale i připojením k internetu.

„V našem kraji je věkový průměr praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost skoro 60 let. Dokážu si představit, že vybavit ordinaci novou technikou, aby mohli vystavovat e-recept, je pro ně komplikované. Zvlášť když někteří z praktiků zajíždějí do několika obcí,“ řekl krajský radní Jan Bureš.

„Naším hlavním cílem je zabránit uzavírání ordinací v obcích Karlovarského kraje. Chceme jim tuto situaci ulehčit a poskytnout příspěvek na nejnutnější vybavení. Přesněji řečeno, dotace bude určena pro vybavení ordinací lékařů, kteří působí v obcích s počtem obyvatel do tří tisíc. Takových lékařů je v regionu asi 70. O příspěvek bude moci požádat pouze obec, na jejímž území lékař svou činnost vykonává,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

Výše dotace činí maximálně 35 tisíc korun na jednoho lékaře. Obec následně poskytne informační technologie lékaři bezplatně na základě smlouvy o výpůjčce.

V případě, že na svém jednání 1. listopadu schválí krajské zastupitelstvo vyhlášení dotace, mohly by obce žádat o příspěvek na vybavení pro praktické lékaře ještě na počátku prosince letošního roku.

„Počítáme s tím, že vyplacení finančních prostředků obci na informační technologie pro lékaře bude možné i zpětně, od 1. října,“ dodal Jan Bureš.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio