Kraj chce zařadit průmyslovou zónu v Sokolově mezi strategické

27. duben 2017

Karlovarský kraj chce zařadit průmyslovou zónu ve Starém Sedle u Sokolova mezi státem podporované strategické zóny. Příslib finanční podpory od vlády má v regionu zatím jen zóna v Chebu.

Podle hejtmanky Jany Vildumetzové by ale kvůli vyšší nezaměstnanosti na Sokolovsku měla dostat přednost tato zóna. Jenže státní podpoře zatím bránilo to, že pozemky jsou v majetku firmy Sokolovská uhelná, tedy soukromého subjektu.

Podle smlouvy, kterou uzavřelo město Sokolov a Sokolovská uhelná, prodá těžařská firma pozemky městu. Musí být ale zařazena mezi státem podporované zóny. Firma bude požadovat po městu peníze za prodej pozemků až poté, co radnice získá peníze od investora.

S žádostí o zařazení mezi strategické zóny podporované státem se už vedení kraje obrátilo na ministra průmyslu a obchodu. Stát díky dohodě města a Sokolovské uhelné nebude muset vynaložit asi 250 milionů na výkup pozemků.

K tomu, aby zóna u Sokolova mohla být nabídnuta nvestorovi ale chybí i to, že většina pozemků je zatím ornou půdou, a bude ji tak třeba vyjmout ze zemědělského půdního fondu.


Zde se nacházejí pozemky pro budoucí průmyslovou zónu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio