Kraj odmítá rozhodnutí zastavit přísun peněz na opravy silnic

3. září 2015

Karlovarský kraj nesouhlasí s rozhodnutím ministra financí Andreje Babiše, podle kterého kraje v příštím roce nedostanou ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) žádné peníze na opravy silnic II. a III. tříd. Kvůli zastavenému přísunu financí se znatelně zbrzdí tempo rekonstrukcí a ještě víc se prohloubí dluh vůči zanedbaným okresním cestám.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jakuba Pánika tím ministr financí porušuje gentlemanskou dohodu mezi vládou a Asociací krajů, že stát i v příštím období bude přispívat na dlouhodobě podfinancované silnice nižších tříd.

„Stát kvůli zpoždění v přípravě projektů a tendrů není schopen využít všechny peníze na opravy svých dálnic a silnic I. tříd. Je proto nesmysl, aby peníze v rozpočtu SFDI zůstávaly ležet, když naopak kraje jsou připraveny tyto finance efektivně investovat do rekonstrukcí silnic II. a III. tříd. Tyto komunikace navíc stát předal kdysi krajům ve velmi zuboženém stavu a na rekonstrukce až na letošní výjimku přispíval jen ve velmi malé míře,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Pánik.

Kraj je schopen projekčně připravit, vysoutěžit a zvládnout velkoplošné opravy silnic a mostů za 300 milionů korun ročně. To odpovídá přibližně 50 až 60 silničním zakázkám.

Letos Státní fond dopravní infrastruktury přidělil krajům na opravy silnic nižších tříd skoro 4,5 miliardy korun, z toho pro Karlovarský kraj 164,5 milionu. Z této pomoci se v regionu do konce roku uskuteční více než 30 projektů oprav komunikací, mostů a opěrných zdí.

„Jenže celkově by bylo zapotřebí asi 8 miliard korun, aby kraj dal 1 800 kilometrů silnic II. a III. tříd do ideálního stavu,“ řekl náměstek hejtmana. Zdůraznil však, že předpokládá další jednání vlády o penězích pro krajské silnice. „Věřím, že vláda ještě stanovisko ministra financí přehodnotí a finanční prostředky krajům na rekonstrukce silnic nakonec půjdou,“ uzavřel Pánik.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio