Kraj vybuduje pro zdravotně postižené nové bydlení

18. leden 2017

Díky dotaci postaví Karlovarský kraj ve Skalné na Chebsku nový dvojdomek. Do něj se v budoucnu přestěhuje devět obyvatel Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově. Klienti tak dostanou příležitost začlenit se do běžného domácího prostředí.

„Celkové náklady na realizaci projektu se pohybují ve výši zhruba 17 milionů korun. Pětaosmdesát procent bude hrazeno z dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, pět procent ze státního rozpočtu a zbylými deseti procenty se bude podílet Karlovarský kraj,“ říká náměstek hejtmanky Petr Kubis.

V blízkosti centra města vzniknou čtyři byty pro dvě individuální a dvě skupinové domácnosti. V nově postaveném dvojdomku bude poskytována pobytová sociální služba chráněné bydlení pro devět osob vyžadujících střední míru podpory.

Počítá se s tím, že stavba začne již v červnu tohoto roku a hotova by mohla být v únoru roku 2019. Zhotovitel stavby a dodavatelé služeb budou vybráni na základě výběrových řízení.

„Lidé doposud žijící v ústavní péči se tak budou moci s podporou potřebných sociálních služeb začlenit do běžného života,“ doplnil Petr Kubis.

Z původního areálu Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově odešlo celkem 47 obyvatel. V současné době čeká na dokončení projektů a nové služby ještě 35 klientů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio