Krajské kolo Logické olympiády opět úspěšné

19. listopad 2013

Více než 1700 žáků a studentů z Karlovarského kraje se letos zúčastnilo nominačního kola Logické olympiády. Ti nejlepší pak své síly změřili v krajském kole, které pořádala místní skupina Mensy ČR. Soutěž se konala pod záštitou hejtmana Josefa Novotného.

Samotná soutěž je rozdělena do 3 kol. Nominačního kola se letos zúčastnilo více než 41 000 žáků a studentů z 1 969 škol z celé České republiky. Z toho bylo více než 1 700 soutěžících z Karlovarského kraje, což je o 300 více než v loňském roce.

Do druhého, krajského, kola, pak postoupilo 44 nejúspěšnějších řešitelů v každé kategorii. "Zde soutěžící zdolávali nejdříve tzv.otevřené logické úlohy, kdy se hodnotí správný postup řešení a po té uzavřené úlohy, v nichž vybírali správnou odpověď z nabízených 5 možností. Zadání těchto úloh bylo promítáno na projekční plátno v poměrně krátkých časových intervalech,takže se soutěžící již nemohli vracet zpět k dořešení úkolu," vysvětlil místopředseda Mensy ČR Petr Čavojský.

Logická olympiáda je soutěž založená na řešení logických úloh a je rozdělena do bloků podle věku soutěžících. Ty nejslepší z krajského kola čeká celostátní finále, které se bude již tradičně konat v Míčovně Pražského hradu.

Pro nejlepších 20 řešitelů v každé kategorii byly připraveny krásné ceny, např. mobil, deskové hry, jako např. Osadníci z Katanu, Poker, Ubongo, Abaku nebo dres HC Energie.

Absolutními vítězi v kategorii I.stupeň základních škol se stali:
1. Ondřej Jaselský, 3.ZŠ Cheb
2. Vojtěch Vincibr ZŠ Karlovy Vary
3. Johana Odvody ZŠ Jana Amose Komenského Karlovy Vary

V kategorii II.stupeň základních škol a víceletých gymnázií se stali:
1. Šimon Kabátník, Gymnázium Sokolov
2. Petra Malimánková, První české gymnázium Karlovy Vary
3. Jakub Kára Gymnázium Sokolov

V kategorii středních škol zvítězili:
1. Kristýna Šťastná, Gymnázium Ostrov
2. Lucie Dušková, Gymnázium a OA Chodov
3. Šárka Weberová, První české gymnázium Karlovy Vary

Do celostátního finále postupuje z krajského kola celkem 8 úspěšných soutěžících - 2 žáci z kategorie I. stupně ZŠ, 3 žáci z kategorie II.stupně ZŠ a víceletých gymnázií a 3 studenti z kategorie středních škol.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio