Krajští záchranáři dostali další nové sanity

3. září 2015

Pacientům v Karlovarském kraji začne už brzy sloužit pět nových vozidel Rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a jeden menší vůz v systému rendez-vous. Sanitky za skoro 13 milionů korun dostanou výjezdové základny v Karlových Varech, v Sokolově, Kraslicích a v Lubech

V současnosti je všech 5 osobních sanitních vozidel pro lékařskou výjezdovou skupinu tzv. rendez-vous nových. U sanitek čeká Zdravotnická záchranná služba ještě na dodávku 14 vozů, které budou financovány z evropských dotací.

„Po jejich dodání bude vozový park výrazně omlazen. Pouze 7 sanitních vozů zůstane ze starého vozového parku. Nyní jsou v dobrém stavu, ale obměna je čeká v nejbližších letech,“ říká ředitel záchranky Roman Sýkora.

„Co se týče financování dalších 14 vozů, které dorazí letos v listopadu, jedná se o výdaje ve výši dosahující téměř 80 milionů korun, z toho dotace z Evropské unie činí necelých 68 milionů a spoluúčast Karlovarského kraje asi 12 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

V předchozím období putovaly nové vozy na základny mimo jiné v Aši, ve Žluticích nebo v Jáchymově.

Nové sanitky mají kompletní vybavení včetně termoboxu. Automobil rendez-vous mimo jiné disponuje výsuvným modulem do zavazadlového prostoru pro zdravotnické přístroje a prostředky s nosností více jak 240 kilogramů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio