Krajští záchranáři mají nové sanitky

23. listopad 2014

Záchranná služba Karlovarského kraje obnovuje vozový park. Prvních pět sanitek dostala minulý týden. Podle ředitele záchranky Romana Sýkory je výměna nutná, protože vozy jsou kvůli náročnosti terénu rychleji opotřebované než v jiných regionech.

Dvě z nich nahradí staré vozy z výjezdové základny v Karlových Varech a jedna poputuje do Aše. Další dvě nové sanitky dostanou do konce listopadu ve Žluticích a Jáchymově. Tam navíc poputuje i Škoda Yetti pro lékařskou výjezdovou skupinu v setkávacím systému.

„Vozový park je nutné obnovit, protože vzhledem k počtu najetých kilometrů se snižuje spolehlivost sanitek a prodražuje jejich údržba. Z toho důvodu Karlovarský kraj přistoupil k revitalizaci vozového parku formou operativního leasingu. Letos tak záchranka dostane pět sanitních vozů rychlé záchranné pomoci a jeden vůz do systému rendez-vous,“ uvedl hejtman Josef Novotný s tím, že kraj postupně obnoví kompletní vozový park záchranky.

Cena každého z vozů činí 2,3 milionu korun, cena vozu pro systém rendez-vous je necelých 850 tisíc korun.

„Díky operativnímu leasingu sanitek nemusí kraj vynakládat kompletní částku na pořízení vozů najednou. Výhodou je také to, že se dodavatel stará o údržbu nebo dodání náhradních vozů. Rádi bychom, kdyby se v budoucnu také podařilo část vozového parku revitalizovat z evropské dotace,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

„Minulý rok k Vánocům dostali záchranáři „pod stromeček“ nové uniformy. Letos to budou nové sanitky. Nová vozidla dostanou základny, které to nyní nejvíc potřebují a jejich stará auta jsou takřka neustále v servisu. Důkazem opravdové potřebnosti výměny je například ašská sanita, která byla pořízena v roce 2005 a má najeto 416 tisíc kilometrů“ upřesnil ředitel karlovarské záchranky Roman Sýkora.

Dodané sanitky mají v ceně speciální zástavbu, tedy upravený prostor vozu pro potřeby záchranářů. Auta jsou vybavena diodovými výstražnými zařízeními modré barvy a novým žlutozeleným barevným provedením karoserie podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví.

Nová vozidla nahradí stávající starší sanitní vozidla, která posílí zálohový vozový park nebo budou odprodána.

Spustit audio