Křižovatka na Chebsku má další minerálku. Obec ji obnovila díky historickým dokumentům

26. listopad 2014

Křižovatka na Chebsku obnovila další minerální pramen, tentokrát Mlýnskou kyselku. Lidé ji najdou v polích nedaleko osady Nová Ves. Podle historických pramenů byla natolik vyhlášená, že ji pili lidé prakticky v celém světě. A ti ostatní si pro ni jezdili přímo sem do Křižovatky.

„Po levé straně byla budova, která byla pro lidi, kteří se chtěli vyslunit a vyhřát. Dneska už vidíte, že tady není nic. Je tady jen pár vzrostlých stromů a rozvaleniště,“ popisuje místo starosta obce Křižovatka Jan Strachota.

Ke znovuobnovení pramene ale pomohli hlavně místní lidé. Jedním je Vladimír Melničuk. Jako malý místo po bývalých lázních dost často navštěvoval a minerálku pil.

„Pamatuji si, že existovaly plechové štítky, které se dávaly na ocelové bedny. Byla tam vyobrazená holčička s minerální vodou. To vyobrazení najdete teď na internetu na stránkách obce Křižovatka,“ dodává Melničuk.

Před lety potkal původní obyvatelku, dnes žijící v Německu, ta mu přinesla spousty materiálů, kde jsou lázně vyfocené. „Fotografie jsem prohlédnul a dal starostovi obce, aby se o tom dozvěděli další lidi ze vsi a okolí,“ doplňuje Vladimír Melničuk.

Jiří Rada z Křižovatky si vzpomíná na další předměty, které tady jako dítě s kamarády objevil. „Na té etiketě byl německý voják vybavený do pouště. Měl čepici a od ní visel šátek a také flintu s bodákem,“ vzpomíná Rada.

Obec proto začala místo pořádně zkoumat, jenomže pramen stále nikde nebyl. I tady si ale odborníci poradili. Pod zemí našli zabetonované ocelové pažnice. Kvůli tomu minerálka netekla.

Zprovoznit pramen nakonec nebylo nic těžkého

„Po nějakých 40 letech jsme zkusili tu pažnici odsbíjet, vyříznout v železném kruhu díru a do trubky, která tam byla zabetonová, jsme píchli a co se nestalo. Vytryskla voda a ta teče dodneška,“ potvrzuje starosta Jan Strachota.

„Voda je v podstatě stolní a nemá příchuť vedlejších produktů. I v minulosti se vyvážela do Afriky. Nekazí a vydrží, proto je tak výjimečná,“ chlubí se Strachota.

Křižovatka si nechala udělat i rozbor kyselky. Ta splňuje všechny parametry pitné a zdravé vody. V budoucnu chce obec oslovit i lékaře, aby ti určili, jaké účinky Mlýnská kyselka má.

Spustit audio