Krušné hory zasypal sníh. Na hřebenech hrozí závěje

20. listopad 2017

Krušné hory zasáhlo první vydatné sněžené nadcházející zimní sezóny. V nejvyšších partiích je dvacet centimetrů vysoká pokrývka. V celé oblasti navíc hrozí sněhové jazyky a závěje.

Při cestě z nižších poloh motoristy může zaskočit rychle se měnící povrch silnice. Zatímco v Jáchymově jsou silnice mokré, v okolí Božího Daru je místy sněhová břečka.

Vydatná sněhová nadílka přišla z neděle 19. listopadu na pondělí 20. listopadu. Přestože ji meteorologové předpovídali, některé motoristy zaskočila. V neděli v podvečer bourala dvě auta necelý kilometr od Božího Daru. Jedno z vozidel dostalo smyk, nabouralo do auta v protisměru a skončilo v příkopě. Havárie se naštěstí obešla bez zranění.

Zatímco v nížinách pak v noci pršelo, krušnohorské hřebeny dál zasypávaly sněhové přeháňky. „Je to dobře, takový začátek zimy dlouho nepamatuji,“ řekl v této souvislosti Rudolf Chlad z horské služby. Podle něj je dobré, že sníh přichází brzy a vytvoří se dobrý sněhový podklad pro zimní sezónu. „Dřív přicházela zima přesně takhle a sníh pak vydržel bez problémů do jara,“ dodává Rudolf Chlad.

První letošní vydatné sněžení v Krušných horách

V okolí Božího Daru bylo v pondělí ráno kolem dvaceti centimetrů sněhu, u blízké celnice a na Klínovci to bylo znatelně víc. Vlivem větru se tam navíc začaly tvořit závěje a sněhové jazyky. Ty předpovídají meteorologové i pro následující dny v celých Krušných horách.

První sněžení nové sezóny silničáře nezaskočilo. Pluhy byly v permanenci na všech potřebných místech a centrum Božího Daru čistily od brzkého rána traktory s pluhovými radlicemi.

Motoristé ale musí při návštěvě Krušných hor přesto počítat s kluzkými silnicemi. Zejména na hřebenech se počasí rychle mění a vozovky dokáží překvapit nejen sněhovými závějemi, ale velmi často i skrytým náledím pod uježděnou sněhovou pokrývkou.

První letošní vydatné sněžení v Krušných horách
autor: zdt
Spustit audio