Lesnická škola ve Žluticích dostala nový traktor. Moderní speciál pomůže v těžkém terénu

21. listopad 2017

Studenti Střední lesnické školy ve Žluticích na Karlovarsku mohou používat nový lesní kolový traktor LKT 81 LTI. Speciální traktor je určen k práci v těžkém terénu a díky své konstrukci zvládne vysokou zátěž.

Stroj stál přes tři miliony korun. Na jeho pořízení přispěla škola ze svých zdrojů třemi sty tisíci korun. Zbylé náklady uhradil zřizovatel školy, Karlovarský kraj.

Nový traktor nahradil vysloužilý stroj ze sedmdesátých let, který přestal vyhovovat. A navíc se k výuce studentů vůbec nehodil. Moderní techniku přivezl na západ Čech ředitel slovenské firmy LKT Trstěná Petr Šinál.

„Tento model je vhodný k výuce zejména proto, že má výkonný a ekologický motor. Obsluha může traktor dokonce dálkově ovládat. Při těžbě dřeva to zvyšuje produktivitu práce až o 30 procent. A práce s traktorem je bezpečnější,“ řekl Šinál.

Podle ředitelky lesnické školy Radky Stolarikové stroj významně pomůže v kvalifikaci studentů a zlepší jim po absolvování profesní uplatnění. „Prakticky všechny lesnické firmy tyto traktory mají. Kromě jiného i nejbližší vojenské lesy. A pokud naši studenti tuto techniku ovládají, samozřejmě to vítají,“ doplnila Stolariková.

Nový traktor v lesnické škole poslouží zejména k výuce studentů oboru Lesní mechanizátor. Obsluhu speciálu si při slavnostní prezentaci vyzkoušela i studentka Gabriela Hamouzová z Kaceřova u Sokolova. „V rámci svého oboru traktor potřebovat nebudu, jeho vzhled a celkové provedení se mi moc líbí. Klidně bych si na něj řidičské oprávnění opatřila,“ dodala Hamouzová.

Nový kolový traktor si prohlédla i studentka lesnické školy Gabriela Hamouzová

Nový kolový traktor je sice určen zejména k výuce. Vedení školy ale nevylučuje nasazení moderní techniky při haváriích a výjimečných situacích.

autor: zdt
Spustit audio