Letošní půlmaraton ve Varech byl rekordní! Dosavadní nejlepší časy pokořili muži i ženy

22. květen 2017

Pátý ročník půlmaratonu Karlovy Vary ozdobily skvělé časy, když se nejrychlejšímu muži i ženě podařilo zaběhnout rekord závodu. Souboj elitních atletů byl napínavý až do poslední chvíle, kdy se o vítězi rozhodlo až v cílové rovince.

V ní měl nejvíce sil Wilfed Kimitei, když přespurtoval tři soupeře a finišoval v čase 1:00:54. Také mezi ženami se rozhodovalo až v závěru. Yvonne Jelagat zvítězila v čase 1:08:19. Pozici nejlepšího Čecha pro sebe podle očekávání získal Jiří Homoláč, souboji stálic českého vytrvalostního běhu pak dominovala Petra Kamínková.

I když je trať karlovarského půlmaratonu členitá, i na kolonádě se dá běhat hodně rychle. „Mohli jsme vidět, že Karlovy Vary jsou hodně rychlé. Jsem rád, že muži i ženy splnili naše očekávání a běželi přesně tak, jak bylo v plánu,“ těší prezidenta RunCzech běžecké ligy Carla Capalba.

Pátý ročník byl svědkem napínavého souboje

Nejlepčší čtveřici dělilo pouhých pět vteřin a všichni čtyři běžci nakonec pokořili hranici hodiny a minuty. Nejvíce sil na cílovou rovinku nakonec měl Keňan Wilfred Kimitei.

Čas Kimiteie 1:00:54 znamená nový rekord závodu. Ten mají od letoška na kontě také ženy. Yvonne Jelagat doběhla do cíle v čase 1:08:19.

Pro první místo mezi Čechy doběhl podle očekávání Jiří Homoláč, který finišoval v čase 1:08:34. Druhý za ním doběhl Robert Míč (1:10:16), třetí potom Vladimír Marčík (1:14:25).

O pozici nejrychlejší Češky se podle očekávání přetahovaly Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. Domácí běžkyně sice první třetinu závodu v českém souboji vedla, ale olomoucká běžkyně se nevzdala a doběhla si pro obhajobu loňského triumfu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio