Lidé z hazlovské PATY budou brzy bydlet v nových domcích

5. srpen 2015

Karlovarský kraj nechal vybudovat nové bydlení pro obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově. Celkem 18 klientů se během prázdnin přestěhuje do právě zkolaudovaných domků v Jiráskově ulici v Aši.

Kraj tak završí další etapu transformace tohoto pobytového zařízení pro poskytování sociálních služeb. Lidé dosud žijící v ústavní péči se budou moci v mnohem větší míře začlenit do „běžné“ společnosti.

„Samozřejmě se počítá s tím, že jim oporou budou potřebné navazující sociální služby,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a dodal, že celkové náklady na realizaci této etapy projektu činily téměř 32 milionů korun.

Do současnosti nechal Karlovarský kraj v první části projektu zrekonstruovat rodinný dům v Krásné, kde bydlí čtyři lidé a byt v Aši využívaný třemi klienty. Ve druhé části se nyní dostavěly domy pro 18 lidí v Aši.

„Od září loňského roku je také 14 bývalým klientům hazlovské PATY poskytována služba chráněné bydlení v nájemních bytech v Chebu a 15 lidem v Aši,“ upřesnil náměstek Čermák.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio