Luby u Chebu jsou bez lékárny. Radnice hledá náhradu, zatím ale bez výsledku

Obyvatelé Lubů na Chebsku zůstali bez lékárny, její majitel totiž v září ukončil provoz. Radnice zatím marně hledá náhradu. Podmínkou totiž je, aby v lékárně pracovali odborníci, těch je ovšem v regionu nedostatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K prioritám lékárníků patří i zavedení pevných doplatků na léky pro všechny pacienty v každé lékárně (ilustrační foto)

K prioritám lékárníků patří i zavedení pevných doplatků na léky pro všechny pacienty v každé lékárně (ilustrační foto) | Foto: Eva Odstrčilová

Důvodů, proč provozovatel lékárnu zavřel, je několik. Především je budova zdravotního střediska ve špatném stavu, zdi jsou vlhké a plesnivé.

Státní ústav pro kontrolu léčiv už několikrát zaměstnance lékárny upozornil, že pokud se situace nezlepší, budou ji muset uzavřít. Může totiž hrozit kontaminace léků.

Dalším důvodem je úbytek klientů. Lékárna totiž musela i nadále vybírat regulační poplatek za recept, a lidé proto jezdili například do Chebu, kde ho platit nemuseli. Lékárna také doplatila na snížení úhrad léčiv stran zdravotních pojišťoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékárna v Lubech u Chebu je zavřená. Budova byla ve špatném stavu a ubývali zákazníci. Město teď shání náhradu

Podle místostarostky Miroslavy Hrabovské z TOP 09 přináší uzavření lékárny komplikace:

„Lidé, co mají auta, jsou mobilní, si někam dojedou, ale tady je to hlavně problém pro staré občany.“

S tím souhlasí i místní obvodní lékařka Dana Fučikovská. Aby pacienti nezůstali bez léků, prozatím jim je dováží bývalá zaměstnankyně lékárny, která si recepty vyzvedává u lékařky.

„Zaměstnanec lékárny si je vyzvedne a přiveze mi je. Já to zase potom dávám pacientům. Nebo pokud je možnost, tak zaměstnanec lékárny je přímo rozveze pacientům. Ale to je ve výjimečných případech, spíše to shromažďujeme tady v ordinaci a pacienti si to vyzvedávají,“ vysvětluje Fučikovská.

Luby zažádaly o dotaci

Radnice v Lubech v tuto chvíli jedná s jinými společnostmi, jestli by lékárnu ve městě neotevřely. Zatím bez výsledku. Starosta se také obrátil na jiného lékárníka, kterého žádá o spolupráci.

„Zatím se rozmýšlí, jestli by lubskou lékárnu nepřevzal. I když podle jeho slov by to určitě nebylo na pět dní v týdnu, ale zhruba na tři dny,“ dodává Hrabovská.

Aby se zároveň zlepšily podmínky ve zdravotním středisku, kde kromě lékaře sídlí i záchranná služba, požádalo město už poněkolikáté o evropskou dotaci na opravu objektu. Koncem roku bude vědět, jestli bylo úspěšné.


Zvětšit mapu

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme