Malotřídka v Novém Kostele na Chebsku přivítala jen čtyři prvňáky

2. září 2014

Zatímco v některých školách zaplnili prvňáci všechny připravené lavice, v Novém Kostele na Chebsku tomu tak není. Do první třídy tady nastoupili jen čtyři začínající školáci. Slavnostní přivítání s malým dárkem ale ani letos v malotřídce nechybělo.

Zazvonění na klasický zvonek včera přivítalo čtyři prvňáky v novokostelecké malotřídce. Mají před sebou na lavici kornout plný sladkostí a někteří dokonce nezapomněli ani na aktovku. Nejprve k dětem promluvila ředitelka školy Libuše Návarová.

„Já si myslím, že jste se do té školy těšily. Chtěla bych vám popřát, aby se vám ve škole líbilo. Abyste měly samé dobré známky a aby se vám z té školy vůbec nechtělo odcházet,“ řekla malým žákům na úvod Návarová.

Čtěte také

Děti si také pomalu začaly nacvičovat, jaké to je chodit k tabuli. První školní den si ještě nešly pro známku, ale pro malý dárek. Ten obsahoval například modelínu, nůžky lepidlo, ořezávátko, pero a fixy.

Některé děti byly tak nedočkavé, že se učily o prázdninách číst, psát i počítat. „Umím jenom napsat a přečíst svoje jméno, jméno mého táty a mamky,“ chlubí se malá Adélka.

Malotřídka má své kouzlo

Prvňáky má na starosti učitelka Miroslava Divišová. Spolu s nimi bude učit i žáky druhé třídy. Jak říká malotřídka má své kouzlo.

„Děti už jsou zvyklé na samostatnou práci, protože musí pracovat samy. A funguje zde i taková spolupráce mezi dětmi, což je taky důležité. Především pomoc starších těm mladším. A někdy jsou ti mladší tak šikovní, že třeba v některých věcech poradí trochu i těm starším,“ tvrdí Divišová.

Malotřídka v Novém Kostele funguje od roku 1946. V současné době má celkem 17 žáků rozdělených do pěti ročníků. Bez výjimky a podpory úřadu se tak neobejde. Podle ředitelky Libuše Návarové je ale důležité, aby škola v obci zůstala.

„Škola vždycky na vesnici patřila. A kdyby tady ta škola už nebyla, tak si myslím, že by nastal odliv mladých lidí a to my nechceme. Když jí zastupitelstvo udrží, tak budoucnost určitě má,“ dodává Libuše Návarová.

Spustit audio